Thema : Culinaire tentoonstelling kerst karavaan door ‘Ons Waubach’
De bewoners van Kwecoo en de ondernemers van Waubach hebben in 2019 de handen in elkaar geslagen. Op bijzondere locaties in Waubach hebben zij iedereen op feestelijk wijze ontvangen. Iedere bewoner van Kwecoo heeft zich op zijn of haar eigen wijze gepresenteerd op een locatie naar keuze. Samen met de bewoner is uitgewerkt wat hun aanspreekt en wat zij belangrijk vinden, met de bewoner als startpunt zijn zij gezamenlijk met begeleiding dit proces ingestapt. De kerst karavaan is gestart met een kerstspel in de kerk van Waubach, Pastoor Notermans heeft hier het kerstverhaal voorgedragen en de bewoners hebben de muziek verzorgt.
Thema : Doof blindheid
Mensen die slecht tot niet zien en slecht tot niet horen, zo zijn er verschillende vormen van doof blindheid. Begeleiding binnen stichting Kwecoo verdiept zich in de bewoner en zijn/haar vorm van doof blindheid. Om als begeleiding aan de slag te kunnen gaan met bewoners met een vorm van doof blindheid is het belangrijk voldoende informatie en kennis te hebben. Om deze reden wordt van iedere bewoner een communicatieprofiel uitgewerkt en continu aangevuld. Begeleiding neemt deel aan cursussen om de kennis te vergroten. Begeleiding en de omgeving dienen aangepast te zijn op zintuigen die wel ingezet kunnen worden door de bewoner. Dit onder andere doormiddel van ervaringsoefeningen, tast, reuk, vierhandengebaren en voelsymbolen..
Thema : Samen gebaren
Om de gebaren bij zowel bewoners als begeleiding op peil te houden gaan we samen aan de slag met het thema ‘samen gebaren’. Een gebarencursus voor en door Kwecoo. We gaan werken met diverse thema’s die aansluiten op de beleefwereld van de bewoners. De thema’s worden uitgewerkt en vertaald naar concrete gebaren, waar denkt een bewoner aan bij het thema ‘lente’ bijvoorbeeld, wat zie je buiten etc. Een gebarenboek met ondersteuning van picto, voelsymbolen, foto en woord zal samen met een film van het gebaar centraal staan. Er komen drie vaste gebaren momenten per week per verdieping. Gedurende een x aantal weken zullen de gebaren binnen het thema geoefend worden. Afhankelijk van de snelheid van de bewoners worden een x aantal gebaren per week geoefend. Het inzetten en herhalen van de thema gebaren in de situatie is belangrijk om het leerrendement te vergroten. Ook het omzetten van gebaren naar vierhanden gebaren om zo meer inzicht te krijgen in de verschillende communicatievormen onderling.
Thema : ‘Van verleden naar heden’
Begeleiding gaat met iedere bewoner 1 op 1 in gesprek om erachter te komen ‘wie’ de bewoner is en ‘wat’ de bewoner belangrijk vindt. Dit gesprek gaat zowel over het heden als het verleden van de bewoner, afhankelijk van wat de bewoner zelf wil vertellen en zelf belangrijk vindt om te delen. Daarnaast wordt contact gezocht (waar mogelijk) met familie en kennissen van de bewoner, samen met de bewoner. Samen met de bewoner gaan we onder andere plekken bezoeken die zij graag willen laten zien, in de situatie wordt vastgelegd wat de bewoner zelf verteld in de communicatievorm van de bewoner. Wanneer mogelijk en de bewoner hiertoe bereidt is wordt nogmaals teruggegaan samen met andere bewoners om elkaar te kunnen vertellen en laten zien om onderling te kunnen delen. De voorwaarde is dat begeleiding toestemming vraagt aan de bewoner om deel te nemen aan zijn/haar leven, hierbij staat respect bovenaan.
Thema : Buiten atelier ‘rusttuin’
De bewoners van Kwecoo hebben de beschikking over een tuin. Een tuin heeft zoals bekend verschillende aspecten, echter het is belangrijk erachter te komen welke doeleinde ‘een tuin’ heeft voor de bewoners. Om het begrip ‘tuin’ en ‘activiteiten’ die mogelijk zijn in een tuin samen te voegen is de naam ‘het buitenatelier’ ontstaan. Samen met de bewoners gaan we ontdekken welke mogelijkheden het buitenatelier heeft. Wat vinden zij belangrijk in een buitenatelier, waar liggen hun interesses en hoe kunnen wij dit samen verwezenlijken. Éen van de aspecten die bewoners belangrijk vinden binnen een buitenatelier is ‘rust’. Maar wat is ‘rust’ nu eigenlijk, hoe ziet dit uit voor hun en wat hebben zij hiervoor nodig. Samen zijn wij gaan ontdekken wat voor hun persoonlijk het woord ‘rust’ inhoudt en wat hiervoor nodig is. Om inspiratie op te doen zijn wij gezamenlijk naar de Japanse tuin in Hasselt gegaan. De tuin in Hasselt is de grootste Japanse tuin van Europa. De tuin is een authentiek symbool voor innerlijke rust en natuurlijke schoonheid. Een mogelijkheid om samen te ervaren en beleven wat ‘rust’ inhoudt.
Thema : Japan
Vanuit het buitenatelier kwam ineens het begrip ‘Japan’ langs. Voor veel bewoners een niet veel zeggend begrip. Dan ook de taak aan begeleiding het begrip ‘Japan’ samen een betekenis te geven. Samen zijn wij ons meer gaan verdiepen in Japan, denk hierbij aan het geschrift, de cultuur, normen, leefstijl en waarde, de keuken etc. Iedere bewoner maakt op zijn eigen manier kennis met Japan, in zijn eigen tempo, gekoppeld aan hetgeen dat hun aanspreekt.
Thema : Proloquo2go
‘Niet kunnen spreken is niet hetzelfde als niets te zeggen hebben’. Afgelopen periode heeft begeleiding zich verdiept in het communicatiemiddel Proloquo2go. Een app voor ondersteunende communicatie als dagelijks communicatiemiddel. Onder begeleiding leren de bewoners individueel de app in te zetten in het dagelijks leven ter ondersteuning van hun eigen manier van communiceren. Op deze manier vergroten zij niet alleen hun eigen mogelijkheden om zichzelf te uiten, maar ook de mogelijkheden om meer in contact te komen met hun omgeving,